vineri, 8 ianuarie 2010

Coreea (II)

Mancarea coreana are o singura trasatura caracteristica: e iute. Se mananca multa carne de porc, dar si pui si peste. Vita e foarte scumpa. Iar la porc, cu cat e mai grasa carnea, cu atat e mai scumpa (muschiuleti cu 7 dolari kilul, grasimea de pe burta 25$, vita ajunge chiar si la 55$). Probabil cu criza economica preturile au mai scazut insa nu cred ca am vreo sansa sa ajung vreodata in Coreea pentru a fii in stare sa le reactualizez:P. Pestele este destul de ieftin si chiar ti-l curata la magazin. Nu exista lactate, doar lapte dulce. Si mai rar unt. Branza si iaurt numai la magazine pt straini si sunt foarte scumpe. Painea e si ea foarte scumpa, si de cele mai multe ori facuta din faina de orez.
Pe strada se mananca kim-bap (versiunea coreana a sushi-ului japonez), noodles dar sunt si fast-fooduri cu mancare gatita. Pietele arata ca ale noastre de dinainte de revolutie si put ingrozitor a peste. Orezul e nelipsit de la orice masa, ca si alga marina uscata (kim). Supele seamana oarecum cu ale noastre, chiar daca folosesc unele vegetale specifice zonei. Seara insa mananca la restaurant, motiv pentru care restaurantele sunt cata frunza, cata iarba.
Restaurantele sunt de doua categorii: cele traditionale, bazate pe peste si fructe de mare (exista un acvariu la intrare de unde iti alegi pestele pe care vrei sa-l mananci); korean barbeque care sunt mai selecte, masa la care te asezi avand un gratar in mijloc, pe care iti prepari singur carnea, legumele. De regula se bea soju(un fel de sake cu tarii intre17 si 45-50 de grade) si bere, uneori vin.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu