sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Balut (= invelit)

Un balut este un ou fertilizat de gasca sau gaina cu un embrion aproape dezvoltat in interior, fiert si consumat in coaja. Sunt considerate delicatese in Asia, in special in Filipine, China, Cambodgia si Vietnam. Se crede a fi un afrodiziac si este considerata o mancare cu continut ridicat de proteine, fiind vanduta la colt de strada noaptea, in regiunile unde este consumat. Deseori se serveste impreuna cu bere. Balut este de obicei consumat cu putina sare, dar unii consumatori de balut il prefera asezonat cu chili sau otet. Tot continutul oului este consumat. Varsta oului inainte de a fi gatit este determinata de preferintele locale. In Filipine balutul perfect are 17 zile. Puiul din interior nu este suficient de dezvoltat pentru a-si arata ciocul, penele sau ghiarele iar oasele sunt subdezvoltate. Vietnamezii in schimb prefera balutul intre 19 si 21 de zile, cand puiul este suficient de adult pentru a fi recunoscut ca pui, avand oase care vor fi ferme, dar moi dupa gatire. Se spune ca mancarea are gust de ou ceea ce si este in principiu. Este ciudat ca o mancare care pare atat de bizara poate avea un gust atat de banal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu